Cum înveţi să fii patriot

Se apropie 1 decembrie, ziua în care unii îşi manifestă patriotismul, câţiva râd de ei şi celor mai mulţi nu prea le pasă. M-a pus pe gânduri un articol recent despre patriotism (destul de reuşit, îl recomand tuturor celor interesaţi). Mai exact despre cum îi înveţi pe copii ce este patriotismul şi cum le insufli această valoare. Nu mi-am pus problema aceasta până acum, dar e un subiect demn de atenţie. Temă de gândire: cum să fii patriot într-o ţară în care o grămadă de oameni declară că românii sunt aşa şi pe dincolo şi că lor le e adesea ruşine că sunt români? Cum să spui că-ţi iubeşti ţara fără ca asta să sune penibil, dulceag (am oroare de dulcegării) sau, mai rău, fals?

Ca filolog şi web marketer ce sunt am căutat imediat pe web definiţii ale conceptelor respective şi ce s-a mai scris despre asta. Ce e patriotismul? Prin toate dicţionarele apare că e sentimentul de dragoste şi devotament faţă de patrie, iar patria este mediul în care trăieşte un popor. Cum definim patria pentru un individ, că asta e mai complicat?! Ţara în care locuieşti, ţara în care te-ai născut, ţara căreia simţi că aparţii, neapărat toate trei simultan? Poţi să fii emigrant şi să consideri că eşti departe de patrie sau, invers, că ai o nouă patrie, refuzând să te mai identifici cu ţara natală chiar dacă ea te recunoaşte. Poţi să fii emigrant şi să simţi că ai două patrii. Sau să nu crezi deloc în ideea de patrie. Poţi să fii exilat şi să consideri în continuare că aparţii unei ţări care oficial s-a lepădat de tine. În principiu însă patria ar fi pământul natal – al tău şi/sau al poporului din care faci parte. Carevasăzică este mediul de origine (geografic, politic, social etc.) de care eşti recunoscut ca aparţinând şi/sau căruia simţi că îi aparţii. Practic toţi au o patrie, că le place sau nu.

Cum poţi fi patriot în România?

Recunosc că nu ştiu prea bine cum devii patriot. Cum se învaţă aşa ceva? Mă uit în articolul de pe SuntPărinte după idei şi văd nişte sfaturi utile: să înveţi despre istoria strămoşilor şi să găseşti motivele pentru care îţi place România. Acestea din urmă te pot ajuta să fii mândru că eşti român. Şi aşa ajungem la altă problemă… a fi patriot înseamnă a fi mândru de poporul şi ţara de care aparţii? Am căutat bineînţeles informaţii şi despre ce înseamnă a fi mândru că eşti român. Am găsit cântece patriotice, discursuri ultranaţionaliste, articole patetice (în ambele sensuri ale cuvântului), discuţii pe forumuri… limbaj de lemn cât cuprinde. Dar şi un articol frumos al cuiva mândru că e român până în măduva oaselor.

Desigur, eu nu sunt mândră că sunt româncă, după cum nici nu mi-e ruşine că sunt româncă. Sunt pur şi simplu, n-aş putea să fiu altceva şi nu-mi iubesc ţara pentru formele ei de relief sau inventatorii şi artiştii geniali, ci fiindcă e a mea. Cred că nu neapărat de mândrie avem nevoie, ci de luciditate – însă una senină, nu disperată, nu cu tine însuţi în rolul victimei care a avut ghinionul să se nască aici. Suntem ceea ce suntem şi nu ne alegem patria, ea ne alege pe noi, cine o neagă nu renunţă oare la o parte din sine însuşi? Dar s-a abuzat într-atât de patriotism că evităm să facem referire la el şi multora această noţiune nu le spune mare lucru. Aşa cum învaţă copiii despre patrie şi patriotism ne-ar trebui şi nouă adulţilor nişte lecţii despre cum să-ţi iubeşti patria şi să-ţi manifeşti devotamentul faţă de ea fără falsitate, fără superioritate, fandoseli şi cădere în ridicol sau demagogie. Ştie cineva cum învăţăm să iubim România şi românii cu sinceritate?

Reclame

0 Responses to “Cum înveţi să fii patriot”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog şi a fi înştiinţat prin email când apar articole noi:

Alătură-te altor 8 urmăritori

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: